Scheiden: de gevolgen voor kinderen

Steeds meer kinderen worden de dupe van een scheiding. Per jaar worden 50 a 60 duizend kinderen betrokken bij een scheiding, doordat één op de drie huwelijke op de klippen loopt. Wat is de invloed hiervan op de schoolprestaties van deze kinderen?

woensdag 23 maart 2011

Schoolprestaties lijden onder echtscheiding



Kinderen van wie de ouders uit elkaar zijn presteren minder goed op school. Echtscheiding speelt zich voornamelijk binnenshuis af maar uit onderzoeken blijkt dat echtscheiding ook buitenshuis impact heeft op het kind. Zoals op school. Een op de twee kinderen van gescheiden ouders moet minstens een jaar school overdoen. Dat bleek uit een onderzoek van het Centrum voor bevolkings- en gezinsonderzoek aan de KU Leuven. Voorbeelden van de gevolgen van een scheiding die invloed hebben op schoolprestaties zijn: concentratieproblemen, gebrek aan motivatie, dagdromen en het uitspelen van gevoelens tegenover anderen. De verslechterde schoolprestaties komen door verschillende oorzaken tot stand, waarvan de volgende oorzaken het meest voorkomend zijn:
  • Emoties
  • Loyaliteitsconflict
  • Vluchtgedrag
  • Verhuizing

Emoties
Rondom een scheiding krijgt een kind te maken met veel verschillende emoties. Zoals verdriet, boosheid, teleurstelling, twijfels, schuldgevoelens of opluchting. Volgens Jan Feenstra, kinderpsycholoog, is er een verschil tussen de gevolgen van een echtscheiding en een vechtscheiding. Beide soorten scheidingen hebben vaak een grote invloed op de schoolprestaties van de kinderen volgens Jan Feenstra. ‘’Waar je hoofd vol zit met verdriet daar is weinig ruimte om nieuwe kennis op te slaan of om energie te steken in het leren.’’

Loyaliteitsconflict
Het verslechteren van de schoolprestaties koppelt psychologe Birgit Thijssen ook aan het begrip loyaliteitsconflict. Dit begrip houdt in dat bij kinderen het gevoel ontstaat dat zij na de scheiding moeten kiezen tussen een van hun ouders. ‘’Daardoor ontstaat er een innerlijk conflict bij het kind, wat het kind ook tijdens de schoollessen bezig houdt’’, meent Birgit Thijssen. Wanneer het kind loyaliteit uit ten opzichte van een van de ouders, krijgt hij of zij tegelijkertijd een gevoel van tekortschieten ten opzichte van de andere ouder. Een praktisch voorbeeld: als het weer tijd is om het kind naar de hockeytraining te brengen vraagt vader: ‘wil je dat mama of ik je naar de training brengt?’. Het kind krijgt het gevoel een keuze te moeten maken waarbij het een van de ouders teleur zal stellen.

Vluchtgedrag
Het kan ook voorkomen dat kinderen school als uitkomst van de situatie zien. School lijkt soms het enige dat onveranderd blijft in het leven van het kind. De juffen, meesters en klasgenootjes blijven hetzelfde en ook de omgeving verandert niet. Aan deze onveranderde situatie klampt het kind zich vast en gaat volledig op in het schoolwerk. Daardoor lijkt school op dat moment een mogelijkheid om afstand van de situatie te nemen. Dit wordt ook wel vluchtgedrag genoemd. Ondanks dat het kind zich helemaal op het schoolwerk stort heeft vluchtgedrag een negatieve invloed op de schoolprestaties. Gary Neuman schrijft hierover in haar boek ‘En de kinderen scheiden mee…’. De emoties waar een kind rondom een scheiding mee te maken krijgt kan het kind op school niet opzij zetten. School kan als een afleidende factor fungeren maar kan de emoties niet uitwissen.

Verhuizing
Wanneer ouders uit elkaar gaan leidt dit vaak tot verhuizing van een of beide ouders. Een verhuizing heeft vaak tot gevolg dat het kind van school moet veranderen, waardoor ook het bekende sociale netwerk van de huidige school wegvalt. Wanneer het kind op een nieuwe school komt zal het eerst moeten wennen aan de nieuwe omgeving en opnieuw een sociaal netwerk moeten opbouwen. Ook kan het kind te maken krijgen met andere lesmethoden en ander lesmateriaal. Omdat kinderen zich in een geheel nieuwe omgeving sneller ongemakkelijk, onzeker en eenzaam voelen, is de kans op een verslechtering van schoolprestaties groot. Dat bleek ondermeer uit een onderzoek van Femke van der Gun en Lavinia de Jong.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten