Scheiden: de gevolgen voor kinderen

Steeds meer kinderen worden de dupe van een scheiding. Per jaar worden 50 a 60 duizend kinderen betrokken bij een scheiding, doordat één op de drie huwelijke op de klippen loopt. Wat is de invloed hiervan op de schoolprestaties van deze kinderen?

woensdag 23 maart 2011

Tips voor ouders met kinderen bij echtscheiding

Voor kinderen is een scheiding vaak heel moeilijk, toch zul je als ouder je kind tijdig moeten vertellen dat je als stel uit elkaar gaat. Maar wanneer doe je dat? Wat is een goed moment? Wat vertel je wel en wat juist niet?
Hier een aantal tips


Wie vertelt het nieuws
Het beste is dat de ouders samen aan de kinderen vertellen dat ze gaan scheiden. De ouders moeten wel in staat zijn om hun emoties in bedwang te houden.  Vermijdt het woord ‘scheiden’ dit heeft een negatieve lading. Gebruik liever ‘we gaan uit elkaar.’

Wat moet er gezegd worden
Wees zo eerlijk mogelijk tegen je kinderen, zo gaan kinderen minder fantaseren over wat er gebeurt kan zijn. Leg uit dat de scheiding niet de schuld van de kinderen is en dat ze niet hoeven te kiezen tussen vader of moeder. Vertel dat de liefde voor de kinderen hetzelfde blijft. Betrek de kinderen ook in het toekomstproces, vertel waar ze gaan wonen, over de omgangsregeling en over eventueel een andere school.
Laat merken dat kinderen er altijd vragen over mogen stellen en dat ze er over mogen praten.
Na de daadwerkelijke scheiding zullen de kinderen met vragen blijven komen. Vertel dat je begrijpt dat het kind graag wil dat jullie weer bij elkaar komen, maar dat dit niet meer gaat gebeuren. Neem tijd voor de vragen van je kind, en laat zien dat er ruimte is om vragen te stellen. Geef ook aan dat je kind zich niet hoeft te schamen over vragen en ideeën.

Wanneer breng je het nieuws
Vertel het de kinderen op een moment dat jullie niet gestoord kunnen worden, vertel het enige tijd voor dat de officiële scheiding plaats vindt. Vertel het de kinderen het liefst aan het begin van het weekend, zo kun je als ouder goed in de gaten houden hoe het kind reageert.

Wat moet je absoluut niet doen
Blijf altijd eerlijk tegen je kind, zeg niet: ‘papa is even voor zaken naar het werk.’ Een kind heeft gevoelens haarfijn in de gaten, en heeft ook door wanneer er iets niet klopt.
Ga nooit uithuilen bij je kind, en geef aan dat een kind jou niet hoeft te troosten, deze emoties zijn niet besteed aan een jong kind. Ga je kind niet ineens verwennen met cadeautjes, zo koop je het verdriet af. Blijf op dezelfde manier met de opvoeding bezig en doe dit in goed overleg met de ex-partner zodat hij of zij dit ook doet. Wijk niet af van het normale en houdt dezelfde tafelmanieren en bedtijden aan.  
Maak je ex-partner niet zwart bij je kinderen en maak geen ruzie met elkaar waar de kinderen bij zijn. Ontwijk de vragen over de scheiding niet, blijf praten en lees boeken met je kinderen over scheiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten