Scheiden: de gevolgen voor kinderen

Steeds meer kinderen worden de dupe van een scheiding. Per jaar worden 50 a 60 duizend kinderen betrokken bij een scheiding, doordat één op de drie huwelijke op de klippen loopt. Wat is de invloed hiervan op de schoolprestaties van deze kinderen?

woensdag 23 maart 2011

Liever scheiden dan doormodderen


Ouders kunnen beter gaan scheiden als een relatie niet meer werkt dan samenblijven voor de kinderen. Samenblijven heeft veel meer negatieve gevolgen voor het kind dan scheiden.


Dit blijkt uit een onderzoek van de Cornell University van New York. Kinderen hebben er niets aan als hun ouders bij elkaar blijven en steeds maar blijven ruziën. Onderzoekster Kelly Musick bestudeerde 2000 gezinnen waar veel ruzie was, om er achter te komen wat de invloed van het geruzie op de kinderen is. Hieruit bleek dat kinderen van ruziënde ouders slechter presteren op school dan kinderen van gescheiden ouders in een stabiele situatie. 
Volgens Musick zijn de kinderen van ruzënde ouders ook meer vatbaar voor drugs, gedrags- en psychische problemen, ook is de kans op een drankprobleem groter. Op latere leeftijd hebben de kinderen meer moeite met relaties. Volgens Musick komt dit omdat de kinderen uit ongelukkige gezinnen nooit de warmte en zekerheid hebben gekend die ze nodig hebben. 

1 opmerking: